Η Ιστορία μας

Η Ιστορία μαςΣτις αρχές της δεκαετίας του 1920 η Φλωρεντίνη Καλούτση, νεαρή και ταλαντούχος ζωγράφος με σπουδές στην Αγγλία, εντυπωσιάζεται απο τα ευρήματα των  ανασκαφών στην Κνωσό και αποφασίζει να μεταφέρει τα μινωικά σχέδια στον αργαλειό για να ζωντανέψει έτσι την ξεχασμένη Κρητική τέχνη της υφαντικής. Σ' αυτό το έργο της χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιλιμετρέ χαρτί και διευκολύνει έτσι τις υφάντριες στη σωστή και λεπτομεριακή απεικόνιση των σχεδίων.
Ο ενθουσιασμός και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στη δουλειά της την παρότρυναν να επεκτείνει το έργο της προσθέτοντας στα αρχαϊκά σχέδια θέματα από τη λαϊκή παράδοση, ιδίως της Κρήτης αλλά και δικές της εμπνεύσεις.
Ενώ ξεκίνησε με μόνη βοήθεια μια υφάντρια, οργάνωσε ολόκληρο εργαστήριο απασχολώντας 150 εργάτριες και δημιούργησε έτσι μια από τις πρώτες οικοτεχνίες στον Ελληνικό χώρο, τον "Διπλού Πέλεκυ."

Ο "Διπλούς Πέλεκυς"  γνωρίζει μεγάλη άνθηση και ακμή πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Κατακτά τα Αθηναϊκά σαλόνια, παρουσιάζει τις υφαντικές δημιουργίες του στις Δελφικές γιορτές του Αγγελου  Σικελιανού, υφαίνει κουρτίνες και μωρουδιακά σκεπασματάκια για το νεότευκτο Μαιευτήριο "Μαρίκα Ηλιάδη", γοητεύει τα σαλόνια του Λονδίνου και ντύνει τις πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα, εξάγει τα προϊόντα του  στην Ευρώπη και την Αμερική και βραβεύεται  σε μεγάλες εμπορικές εκθέσεις στην Ευρώπη.

Μεταπολεμικά  ο "Διπλούς Πέλεκυς"  συνεχίζει την δημιουργική του παρουσία. Πλουτίζει τις συλλογές του με χειροποίητα κεραμικά, διακοσμεί αστικά και εξοχικά σπίτια,  στολίζει με παραδοσιακά κοσμήματα και υφαντά ρούχα την  γυναικεία πελατεία του. 

Με δικά του υφάσματα του ντύνουν ο Κάρολος Κουν και ο  κορυφαίος ενδυματολόγος του Εθνικού Θεάτρου Αντώνης Φωκάς τις παραστάσεις τους. Τα επιλέγει το Αρχαιολογικό Μουσείο για τις προθήκες του και η Jackie Onassis για τον Σκορπιό.

Στο πέρασμα του χρόνου ο "Διπλούς Πέλεκυς"  βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στο Ηράκλειο, στην Πάτρα, στην Πάρο. Και πάντοτε στο κέντρο της Αθήνας, από την πλατεία Καρύτση στην Χρήστου Λαδά και από εκεί στον αγαπημένο του δρόμο την οδό Βουλής, στο νούμερο 23 για 40 χρόνια και στο νούμερο 7 στην στοά Μπολάνη από το 2004, όπου σήμερα φιλοξενεί δημιουργίες σε αντικείμενο και κόσμημα φτιαγμένες με σεβασμό στην πλούσια καλλιτεχνική κληρονομιά της Φλωρεντίνης Καλούτση.

 

© 2016 Διπλούς Πέλεκυς | Developed by iSoftCloud | Credits