Η Ιστορία μας

Η Ιστορία μαςΣτις αρχές της δεκαετίας του 1920 η Φλωρεντίνη Καλούτση, νεαρή και ταλαντούχος ζωγράφος με σπουδές στην Αγγλία, εντυπωσιάζεται απο τα ευρήματα των πρόσφατων ανασκαφών στην Κνωσό και αποφασίζει να μεταφέρει τα μινωικά σχέδια στον αργαλειό για να ζωντανέψει έτσι την ξεχασμένη Κρητική τέχνη της υφαντικής. Σ' αυτό το έργο της χρησιμοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιλιμετρέ χαρτί και διευκολύνει έτσι τις υφάντριες στη σωστή και λεπτομεριακή απεικόνιση των σχεδίων.
Ο ενθουσιασμός και η μεγάλη ανταπόκριση του κοινού στη δουλειά της την παρότρυναν να επεκτείνει το έργο της προσθέτοντας στα αρχαϊκά σχέδια θέματα από τη λαϊκή παράδοση, ιδίως της Κρήτης αλλά και δικές της εμπνεύσεις.
Ενώ ξεκίνησε με μόνη βοήθεια μια υφάντρια, οργάνωσε ολόκληρο εργαστήριο όπου απασχολώντας 150 εργάτριες δημιούργησε μια από τις πρώτες οικοτεχνίες στον Ελληνικό χώρο.
Το εργαστήριο αυτό από το 1925 παίρνει το όνομα "Διπλούς Πέλεκυς", γνωρίζει μεγάλη άνθηση και ακμή πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα προϊόντα του εξάγονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αμερικήκαι βραβεύονται επενειλημμένα σε εκθέσεις. Την δημιουργική του παρουσία ο "Διπλούς Πέλεκυς" την συνεχίζει κα μεταπολεμικά ιδρύοντας σε πολλές πόλεις της Ελλάδας υποκαταστήματα και εκθετήρια από τα οποία αυτό των Αθηνών λειτουργεί συνέχεια από το 1925 μέχρι σήμερα.
Ο "Διπλούς Πέλεκυς" στα χέρια της τρίτης γενιάς των απογόνων της Φλωρεντίνης Καλούτση, πιστός στο όραμα της δημιουργού του, συνεχίζει να στηρίζει την Ελληνική παράδοση προσφέροντας μαζί με τα υφαντά και μια μεγάλη ποικιλία αντικειμένων που ανταποκρίνονται σε κάθε επιθυμία και προτίμηση.

© 2016 Διπλούς Πέλεκυς | Developed by iSoftCloud | Credits